Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2010 19:49 - По повод на "Един различен поглед върху биотехнологиите в земеделието"
Автор: eisblock Категория: Политика   
Прочетен: 1201 Коментари: 0 Гласове:
0



БИОЛОГИИ, ИНТЕРЕСИ, ПОЛИТИКА и ..."ДЕМОКРАЦИЯ"  
Какво излезе на бял свят в разгара на ГМО-Бурята в чаша вода, пардон, в малката територия с име България? Нещо много неочаквано и много хубаво:
 
- Негово превъзходителство Джеймс Б. Уорлик снисходи да ни обяснява на страниците на в. Сега каква мана небесна са т.н. "Биотехнологии". Това е друго, много по-добро и по-обтекаемо название на същинската технология - Генетично израждане на организми и храни: - ГМО и ГМХ. http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010021200040000901
 
Обяснява ни се колко безопасни, вкусни, питателни и пр. и пр., са ГМХ храните продавани в родината му без всякакво обозначение - нещо което в Европа не е така - изключение засега прави България...
 
После става реч за нашумялата тема в последните два месеца - ГМО. Разбираме още, как целият свят се е втурнал, песнопеейки, с китки и скандирания "Осана", да засажда "Аграрните биотехнологии" и как тези площи се увеличавали, най-вече заради увеличаващите се добиви...
 
На краят разбираме, че (цитат):
  
...Безопасността на биотехнологичните продукти е извън всякакво съмнение.

Това е потвърдено от многобройни изследвания и доклади, направени и изнесени както в Съединените щати, така и по света, включително и от Европейската комисия и Световната здравна организация. Всъщност биотехнологичните храни са подложени на възможно най-строгия контрол в световен мащаб.

*********
 
Тук следва да се благодари на Негово превъзходителство за усилията които прави, за да внесе просвещение с ярката светлина на Знанието в тези тъмни ъгли на Европа. Не, че няма няколко вощеници, няколко светулки на "прогреса", искащи да изгонят Мрака от чуторите на българо-траките (За сведение на многоуважавания от мен Автор, българския Геном е с над 40% съставен от гените на древните траки!).
 
Апропо, Гени!
 
Събраните в този форум Незначителности, както и тези в един друг, бяхме принудени поради прекомерните професионални качества, вярност към Европейските принципи и директиви и заради неочаквана пъргавост в посока Модифициране на един определен закон - все качества проявени от двете госпожи в МОС, да се занимаем сами, в дълбочина, с проблемите на ГМО. И не щеш ли, ние намираме огромно количество данни стоящи в сериозно противоречие с така донесените до нас уверения на Негово превъзходителство от посочени цитат по-горе?!
 
От филмовите материали, статии и публикации по света и от САЩ, се оказва, че създадените семена на различни земеделски култури с изменена насила генетика - създадени от химични концерни за растителни отрови, хербициди и пр. изделия (някой със съмнителна слава и известни забранени отрови и пр.) -  започват, след първите година две засаждане на дадени площи, да трябва да бъдат третирани с до 500% повече хербициди - разбира се с хербицидите на семепроизводителя си. Добивът - обратното: - той пък намалява!
 
После намираме, че множество изследвания (въпреки изричната забрана (защо ли?) на концерна производител към и за правене на чужди тестове) показват в опитните мишки масивни смущения.
Защо мишки?
Единствено заради ускорения метаболизъм, къс живот и възможността да се доставят напълно чисти лабораторни екземпляри. С това, след няколко поколения, може да се проследят резултатите от изхранването им с ГМХ. Какви са резултатите?
- Една част получават алергии,
- Друга част получава екземи,
- Трета - остава с вътрешни увреждания на органи свързани с кръвоносната система.
- И най-лошото: -  след няколко поколения, популацията започва да намалява. Т.е. възпроизводителната способност намалява...
 
Ето няколко примера за последствията в различни сфери:
  
1. До към 1990г. науката е вярвала, че генетичната информация (DNA) от храните се разгражда напълно или преминава през човека без да остави следи. След това ставя ясно, че тялото приема в себе си генетична информация от храната! Но до излизане на Съобщението за изследванията в университета в Piacenza (Италия) не било установявано и не се е знаело, че части от изкуствени гени преминават чрез кръвта в тялото.
Екипа на Rafaele Mazza доказва за пръв път (2005г.), че чрез кръвта в тялото попадат частици генни секвенции от синтетичните гени на  Монсанто царевица - типа Mon810. Те са намерени в далака, чревния тракт и бъбреците на опитни прасета (най-близо до човека, от тях се взимат и органи за трансплатации)!
 
2. Учени на Zedak Medical Center - Jerusalem, доказват, че влиянието на определени бактерии върху имунната система напълно се запазва, ако опитните мишки получават с храната DNA на тези бактерии! Тези опити затвърждават мнението, че до сега е имало непознаване на зависимостта между DNA идваща от храната и собствената имунна система!
 
- Какво обаче става, когато храната ни съдържа или ще съдържа генетична информация напълно чужда и непозната за телата ни? Те са се развивали милиони години в бавно изменящи се условия. Дали една "Революция", ще е безопасна когато тя се наложи над "Еволюцията" ни?
 
3. Проф. Макико Ирисава (Япония) обследвал методите за даване на разрешения при въвеждане на ГМО в природата на страната си. Проверява на каква основа се дават тези разрешения:
  * Хората на "Монсанто" са взели подобен протеин от бактерия за теста за годност , а не този от изследваното растение - било по-евтино.
 
  * Проверили са също само 15 белтъка от общо 455. Ефектите от останалите 440 не са известни и не е изключено да са вредни.
 
  * Тест на ГМ-соя: - Монсанто тестват разграждането на белтъка еднократно при 100 градуса (кипене на вода) за 10 мин. Повторението на опита от професора, с двукратно варене за по 10мин. показва, че белтъка все още не се разрушава. Чак след варене при 220 градуса за 25 мин. белтъка на соята се разрушава...
 
4. Установено е хоризонталното ГМО пренасяне и заразяване на конвенционални растения  и мед от тяхна близост (дори над 100км. отстояние), както и на животински продукти (мляко, месо) при употреба на ГМХ за храна на животните. Тези случай са извънредно много. Не са малко и заведените съдебн дела на пострадалите фермери и производители. Такива дела са също извънредно много - както в родината на Негово превъзходителство, така и в съседните държави - да не говорим пък и за останалия свят.
 
5. Мултинационалните корпорации използват методи далеч извън нормалните законодателства в засегнатите държави. И по съвпадение тези нарушения са също от 13 год. насам. Самата ГМО / ГМХ идея и прилагането "и често се налага с чисто криминални методи. Едно де-факто Заробване на земеделски производители от няколкото световни концерна и безогледното отстраняване на "пречки" има също своята "героична" история:
- Вероятно Негово превъзходителство знае за изчезването на един цял бранш в зърнопроизводителните части на родината му: - този на "Чистачите на семена за посев"?
 
6. Унищожаването на земеделските земи и отравянето на подпочвените води за дълги години става заради прекомерното използване на отрови и пестициди и е също един неоспорим факт. Разрушаването е комплексно:
- Заразяване с отрови,
- ликвидиране на почвената микро флора и фауна,
- генни мутации на резистентни бурени,
- съсипване и отвяване на повърхностния слой почва.
  
За намиране има в интернет достатъчно научен, филмов и публицистичен материал в интернет...
  ***
 
На многоуважаемият от мен г-н Джеймс Б. Уорлик, бих могъл да предоставя още и още материали за размисъл. Все Факти за вредността на т.н. Биотехнологиии - сиреч ГМО / ГМХ при прибързаното им въвеждане в природата и при използването им в хранителната верига на хората. Също, защо трябва да се отнасяме с особено внимание, предпазливост и въздържаност, когато въпросите се свеждат до нещо така много ново, много непроверено с достатъчна прецизност и усърдие и най-вече, когато налагането на тези "продукти на Гранкенщайн" се извършва с подозрителна упоритост и бързане...
 
Не бих си позволил да отсъждам, въпреки че не съм лишен от нужната опитност и информираност, дали едно открито лобиране за определени материални неща в една чужда държава от официален представител на една друга, е точно добрия тон... Самият аз бих се радвал, извън всякакви граници на сдържаност, ако това послание би било отправено в пресата и на народите на Франция, Италия, Германия, Австрия, Ирландия, Полша и т.н. - все държави в Европейския Съюз. Чийто член, заслужено или не, голям или малък, е тази тук държава - България.
 
Ще спестя на всички четящи и риториката за древността на това тук население, древността на културата, изкуствата, земеделието, държавността. Няма и да посочвам, какво означава желанието на над 80% от населението в една демократична държава, какво означава изнасилването на един народ и какви са последствията!...
 
...Тогава аз единствено бих приветствал от сърце, ако Негово превъзходителство, така както неговия Президент - Джон Ф. Кенеди каза в Берлин: - Ich bin ein Berliner! (Аз съм един Берлинчанин!), възкликне:
 
- Аз съм също един Българин!


Тагове:   ГМО,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930